Háttérinformációk
Hogyan készül a zselatin?
Megkülönböztetjük a csont zselatint, amelyet szarvasmarha és ló hosszú csontjaiból vonnak ki, valamint a kötőszöveti zselatint, amelyet tímárüzemi hulladékokból, szalonnabőrből és szarvasmarha, valamint lovak fejéből vonnak ki.
A csontokat megtisztítják, felaprítják és áztatják. A csontszövetből a trikalcium-foszfátot higított sósavval vonják ki. Ezután vízzel hígítják és mésztejjel kezelik (meszezés). A következő lépés a sav semlegesítése és további mosás.
A zselatin kivonása a kimosott csont kollagénjéből több lépésben történik, ezután leválasztókban előtisztítják, majd szűrik.
A szűrés az adagolószivattyúk egy tipikus alkalmazási területe: a hordalékszűrőhöz kovaföldet vagy perlitpépet adagolnak. A térfogatáram 360 l/h alatt, a nyomás 8 bar alatt van.
A leválasztás során vizes zselatinoldat keletkezik, melynek koncentrációja kb. 6%. A zselatin koncentrációját egy vagy több lépésből álló vákuumos párologtatóoszlopban kb. 30%-ra növelik. A viszkozitás akár 1500 mPa∙s értékre nő. Ezt az oldatot szárítási eljáráshoz adagolják.
Ez a multiplex szivattyúk fő alkalmazási területe. Ezen szivattyúk feladata a zselatin kórokozómentes szivattyúzása a hűtőbe, majd az illatosítás és szárítás. A zselé állagból a szilárd halmazállapotba kerülés során a nyomás 20-ról 50 barra emelkedik.