Bioüzemanyag gyártása távvezérléses kialakítású LEWA ecoflow és LEWA triplex membránszivattyúkkal

A biomasszából gyártott üzemanyag ígéretes energiaforrás. A BtL (biomasszából folyadék) üzemanyagok gyártása során azonban veszélyes folyadékokat kell kritikus technológiai feltételek között, pl. szélsőséges hőmérsékleten és nagy nyomáson adagolni.

Ezért a bioüzemanyag-gyártók hermetikusan zárt, távvezérléses kialakítású LEWA membránszivattyúkat alkalmaznak. Ezzel a technológiával a technológiai folyadék termikus szempontból, hidraulikus emelőhatás útján el van választva a meghajtóegységtől és a szivattyúfejtől. Így a gyártás kritikus feltételei távol vannak a kiszorítórendszertől, így nagy biztonság garantálható.

Megoldások

A távvezérléses kialakítású LEWA ecoflow membrános adagolószivattyúk és a LEWA triplex technológiai szivattyúk a következő előnyöket biztosítják a bioüzemanyag előállítása során:

 • Biztonságos üzem a szelepfej és a kiszorító rendszer szivattyúhajtásának szétválasztása révén
 • Többféle térelválasztási lehetőség: a maximális nyomástól, hőmérséklettől és szilárdanyag-tartalomtól függően a szelepfej geodéziailag magasabbra vagy alacsonyabbra helyezhető a kiszorítórendszerhez képest.
 • A nyomással vezérelt szivattyúszelep váltakozó emelése és zárása az adagolt közeg többirányú áramlását eredményezi a szelepfejben.
 • A membrános szivattyúk tökéletes termodinamikai működése lehetővé teszi a nagynyomású reaktorban történő biomassza-feldolgozás során keletkező szélsőségesen magas (+400 °C) hőmérsékleteken történő alkalmazást
 • A hermetikusan zárt rendszer a kémiai reakcióhoz szükséges, potenciálisan veszélyes, robbanékony vagy mérgező anyagok biztonságos feldolgozását garantálja.
 • A PFTE szendvicsmembrános szivattyúk hosszú élettartamon keresztül biztosítják az eljárások biztonságosságát.
 • A biomassza tulajdonságaitól függően tömített dugattyús szivattyúk is használhatók.
BTL application LEWA triplex

Háttérinformációk

Hogyan történik a BtL üzemanyagok gyártása?

A BtL (biomass to liquid, azaz biomasszából folyadék) üzemanyagok biomasszából készülő szintetikus üzemanyagok. Az energiahordozók iránti kereslet a bioüzemanyagokra, azaz biodízelre, bioetanolra és más szintetikus üzemanyagokra terelte az érdeklődést.

Ma a biomasszából előállított bioüzemanyagokat különböző pilot üzemekben gyártják. A BtL üzemanyagok gyártásának első lépése a biomassza elgázosítása (pirolízis). Egy többé-kevésbé reakciós, 200 és több mint 1000 °C hőmérsékleten történő hőbontás során a massza kémiai szerkezetét megváltoztatják. A hosszú molekulaláncok széthasadnak a hő hatására. Így szintézisgáz jön létre, amely rövidebb molekulaláncú szénhidrogéneket, szén-monoxidot és -dioxidod, valamint tiszta szén- és vízpermetet is tartalmaz. A következő lépés a szintézis: A szintézisgázt vegyileg feldolgozzák, gyakran a klasszikus Fischer-Tropsch módszer alkalmazásával. Az eljárás eredményeképpen különböző gáz és folyékony halmazállapotú szénhidrogének maradnak, amelyeket az ipar alacsony kéntartalmú üzemanyagként használ.

„A végtermék vegyileg különbözik a normál üzemanyagoktól, például a benzintől, de mégis használható benzin és dízel üzemű motorokban, a már meglévő benzinkutakon kimérhető. A BtL üzemanyagok második generációs bioüzemanyagok. Ezt azt jelenti, hogy többféle nyersanyagból készíthető, mint a biodízel és a bioetanol. Használható például a nagy cellulóztartalmú biomassza, például a szalma és a fa is. Ezzel megnőhet a hektáronkénti üzemanyag-hozam. A zagy, hulladékfa, komposzt, természetes tejipari vagy faipari hulladék használata kevesebb problémát vet fel a táplálék- és takarmánynövények termesztésére használható termőterületek csökkenésével kapcsolatban.”

forrás: Wikipedia.de; 2014. június

Termékek

LEWA ecoflow membrános adagolószivattyú

LEWA ecoflow diaphragm metering pump

A LEWA ecoflow® membrános adagolószivattyú valódi sokoldalú, minden iparágban használható tehetség az adagolás és keverés terén.

LEWA ecoflow tömített dugattyús adagolószivattyú

LEWA ecoflow packed plunger metering pump

A LEWA ecoflow® tömített dugattyús adagolószivattyú nagy teljesítményű és gazdaságos adagolószivattyú egyszerű szivattyúzási és adagolási feladatokhoz.

LEWA ecoflow technológiai membránszivattyú

LEWA high pressure pump for process engineering

A LEWA ecoflow technológiai membránszivattyú a nagynyomású folyamattechnológiákhoz gyártott innovatív és univerzális szivattyúk legnagyobb teljesítményű tagja.

LEWA triplex technológiai szivattyú

LEWA triplex high pressure pump for process engineering

A LEWA triplex a legkompaktabb technológiai membránszivattyú a világon a nagynyomású technológiákban az összes iparágban. Keressen minket – örömmel segítünk!

LEWA dugattyús szivattyú

LEWA Plungerpump

A LEWA a szivattyúk szakértője: A tengeri vagy szárazföldi alkalmazás követelményeinek leginkább megfelelő dugattyús szivattyú ügyében lépjen velünk kapcsolatba!

Sundyne-Marelli

Sundyne Marelli Plungerpump

Sundyne-Marelli vízszintes és függőleges technológiai szivattyúk. Az API 610 szabványnak megfelelő vízszintes és függőleges technológiai szivattyúk, az ISO-13709, API-610 szabványnak megfelelő Sundyne-Marelli nagy teljesítményű szivattyúk.

Egyedi termelési egységek

LEWA metering and mixing system

A LEWA teljes rendszereket fejleszt folyadékok adagolásához, keveréséhez és betöltéséhez. Keressen minket, és örömmel adunk tanácsot!

Ügyfélspecifikus adagoló rendszer

LEWA metering system

A LEWA a specifikációnak megfelelő, egyedi adagoló rendszereket készít. Bízzon meg az adagolási technológiáról különféle iparágakban szerzett 60 évnyi tapasztalatunkban!

Kapcsolattartó személy

 • Sales Office Hungary
 • LEWA NIKKISO Austria GmbH - Hungarian Representative
 • +36 23 880-975
 • info@lewa.hu

Keresse meg a megfelelő terméket a navigátorral!

Szivattyú navigátor

Ne maradjon le egy hírről sem. Iratkozzon fel hírlevelünkre.

Regisztráljon most!