Élelmiszer- és italgyártó ipar
Használjon LEWA szivattyúkat és rendszermegoldásokat élelmiszeripari és italgyártási homogenizálási folyamataihoz. Kérjen további információkat szakértőinktől!
További információ
A Pomac forgódugattyús szivattyúk a következő előnyöket biztosítják a joghurt előállítás során:
Joghurt ipari előállítása
A joghurt előállításának legfontosabb lépését fermentálásnak nevezik. Ebben a biokémiai folyamatba különleges baktériumkultúrákat alkalmaznak 40 és 45 °C között több órán keresztül. A baktériumok a tejcukrot (laktóz) tejsavvá bontják. A lebontás során a fehérje megdermed, ekkor kapja a joghurt a jól ismert krémes állagot. Ezt a lépést vagy a joghurt közvetlenül a csomagolóanyagba történő töltése, vagy gyümölcsjoghurt gyártása esetén a gyümölcsdarabok hozzáadása.
A joghurtot a teljes gyártósoron szigorú higiéniai követelményeknek megfelelően kell továbbítani. A tényleges gyártást követően a joghurt a töltőállomásra továbbítódik. A romlandó élelmiszert ebben a fázisban sem szennyezheti műanyag maradvány, mikroorganizmus, a gyártási környezetből származó baktérium, illetve a kopásból származó anyag.
A baktériumok joghurtba kerülésének elkerülésére még a fermentáció előtt 80 °C-on pasztörizálják a tejet. Ennek ellenére a gyártás során keletkezhet szennyeződés. Ezért olyan szivattyúkra van szükség, amelyek megfelelnek a tejipari gyártás szigorú higiéniai követelményeinek, és megbízhatóan megakadályozzák a környezetből történő fertőződés veszélyét.