Korróziógátlók befecskendezése LEWA szivattyúkkal és csomagokkal

A magas olaj- és gázárak kedveznek az alacsonyabb olaj- és gázhozamú rétegek hasznosításának, illetve a kis használható aránnyal vagy magas víz/CO2/H2S aránnyal rendelkező mezők regenerálásának.

A korróziógátlók befecskendezése elengedhetetlen a hatékony szállításhoz.

Az alkalmazott korrózió elleni anyagok vagy megkötik az oxigént vagy védőréteget képeznek a csővezetékek belső falán, és így akadályozzák meg a korrodálódást.

Megoldás

A LEWA membrános adagolószivattyúk és csomagok előnyei a korróziógátlók befecskendezésében:

  • A hermetikusan zárt LEWA membránszivattyúk optimálisan megfelelnek a nagy nyomás miatt, ill. mivel bizonyos korróziógátlók rákkeltők (pl. kromát/ hidrazin)
  • Lehetőség van speciális, korróziónak ellenálló anyagok használatára (Hastelloy szelepágy, oxidkerámia golyós szelepek)
  • Szélsőséges hőmérsékleti értékekre tervezve
  • Az úgynevezett áramlásosztókhoz képest helytakarékos és gazdaságosabb alternatívát jelent a korróziógátlók elkülönítése egy könnyen karbantartható többszörös adagoló szivattyúval. Ez rendelkezik egy pótszivattyúfejjel, amely szelepműködtetéssel gyorsan és megbízhatóan bekapcsolható minden egyes befecskendezési vezetéken
  • Tömbös adagolás lehetősége esetén ajánljuk a 2/6 pólusú motorokkal rendelkező adagoló szivattyúk vagy rendszerek telepítését. Ez lehetővé teszi a tömbös és normál adagolás költséghatékony végrehajtását

Háttérinformációk

Folyamat leírása

Különbséget kell tenni az anódos és a katódos korróziógátlók között.

A katódos korróziógátlókat főleg az olaj- és gáztermelésben alkalmazzák.

A nyílt tengeri szektorban a termelési helyek egyre mélyebb vizekbe kerülnek át. Ez növeli az ürítő nyomást. Míg a part mentén a 160-250 bar nyomás elegendő, addig a nyílt tengeri nyomás akár 900 bar felett is lehet. A térfogatáram rendszerint 50 l/h körül van. A befecskendezés folyamatos.

A lehetséges kémiai reakciókat észlelni kell és számolni kell a következőkkel:

A nyersolaj alkotóelemei korróziót és vízkőlerakódást okoznak. A korróziógátlók és vízkövesedés-gátlók befecskendezése segít. Ezeknek az adalékanyagoknak a kombinációjával korlátozott a siker, hiszen mindkét vegyi anyag semlegesítődik, és inaktívnak számít.

Ezért ellenőrizni kell, hogy vajon a befecskendezett korróziógátló mennyiségének csökkentése nem vezethet-e maradék savtartalomhoz a nyersolajban, amely a vízkőlerakódásokat amúgy is eltávolítja.

Korróziógátlók központi elosztása:

Ha számos befecskendezési pontot látnak el korróziógátlók egy központi helyen, akkor meg kell fontolni az áramlásosztók használatát. Ehhez egyetlen, a teljes áramlást biztosító, nagy szivattyú, illetve többszörös elosztó rendszer beszerelésére van szükség.

Az áramlás elosztása kis szelepeken és nyomáskiegyenlítő eszközökön keresztül történik, és eljut a különböző befecskendezési pontokhoz. Ennek ellenére a helyigények csak látszólag jobbak, mert valójában minden egyes befecskendezési ponthoz szükség van külön vezérlőrendszerre. Továbbá a befecskendezett anyagnak nagyon tisztának kell lennie, mivel egyébként a nyomáskiegyenlítő szelepek, amelyek nagyon szűk tűréshatárral bírnak, eltömődhetnek.

A nagyon tiszta folyadékok és a nagyon apró alkotóelemek agyon érzékenyek a viszkozitás és nyomás fluktuációjára.

Kapcsolattartó személy

  • Sales Office Hungary
  • LEWA NIKKISO Austria GmbH - Hungarian Representative
  • +36 23 880-975
  • info@lewa.hu

Keresse meg a megfelelő terméket a navigátorral!

Szivattyú navigátor

Ne maradjon le egy hírről sem. Iratkozzon fel hírlevelünkre.

Regisztráljon most!