Széniszap-befecskendezés távvezérléses kialakítású adagolószivattyúkkal széncseppfolyósító üzemekben

A folyamattechnológia bizonyos feladatai magukban foglalják a kritikus tulajdonságokkal, például magas hőmérséklettel vagy erős koptató hatással rendelkező közegek adagolását vagy keringtetését. A széncseppfolyósító üzemekben a széniszap befecskendezéséhez a szenet porrá őrlik és olajjal, vagy oldószerrel általában nagyon forró és koptató hatású szuszpenziót hoznak létre. A normál adagolószivattyúk, felépítésük miatt nem alkalmasak ilyen feladatokra, mert a kritikus körülményeket nem tudják távol tartani az adagolószivattyú kiszorítórendszerétől.

Azonban pontosan erre van szükség a folyadék biztonságos adagolásához, valamint a kezelőszemélyzet és a rendszer védelméhez. Ezekben az alkalmazásokban távvezérléses kialakítású LEWA adagolószivattyúkat alkalmaznak, mivel ebben a kivitelben a szelepfej és a szivattyú hajtás el van választva.

Megoldások

A távvezérléses kialakítású LEWA ecoflow membrános adagolószivattyúk és a LEWA triplex technológiai szivattyúk a következő előnyöket biztosítják a bioüzemanyag előállítása során:

 • Biztonságos üzem a szelepfej és a kiszorító rendszer szivattyúhajtásának szétválasztása révén
 • Többféle térelválasztási lehetőség: a maximális nyomástól, hőmérséklettől és szilárdanyag-tartalomtól függően a szelepfej geodéziailag magasabbra vagy alacsonyabbra helyezhető a kiszorítórendszerhez képest.
 • A nyomással vezérelt szivattyúszelep váltakozó emelése és zárása az adagolt közeg többirányú áramlását eredményezi a szelepfejben.
 • A membrános szivattyúk tökéletes termodinamikai működése lehetővé teszi a nagynyomású reaktorban történő biomassza-feldolgozás során keletkező szélsőségesen magas (+400 °C) hőmérsékleteken történő alkalmazást
 • A hermetikusan zárt rendszer a kémiai reakcióhoz szükséges, potenciálisan veszélyes, robbanékony vagy mérgező anyagok biztonságos feldolgozását garantálja.
 • A PFTE szendvicsmembrános szivattyúk hosszú élettartamon keresztül biztosítják az eljárások biztonságosságát.
 • A biomassza tulajdonságaitól függően tömített dugattyús szivattyúk is használhatók.
Coal contribution with LEWA triplex pumps

Háttérinformációk

Hogyan történik a BtL üzemanyagok gyártása?

A BtL (biomass to liquid, azaz biomasszából folyadék) üzemanyagok biomasszából készülő szintetikus üzemanyagok. Az energiahordozók iránti kereslet a bioüzemanyagokra, azaz biodízelre, bioetanolra és más szintetikus üzemanyagokra terelte az érdeklődést.

Ma a biomasszából előállított bioüzemanyagokat különböző pilot üzemekben gyártják. A BtL üzemanyagok gyártásának első lépése a biomassza elgázosítása (pirolízis). Egy többé-kevésbé reakciós, 200 és több mint 1000 °C hőmérsékleten történő hőbontás során a massza kémiai szerkezetét megváltoztatják. A hosszú molekulaláncok széthasadnak a hő hatására. Így szintézisgáz jön létre, amely rövidebb molekulaláncú szénhidrogéneket, szén-monoxidot és -dioxidod, valamint tiszta szén- és vízpermetet is tartalmaz. A következő lépés a szintézis: A szintézisgázt vegyileg feldolgozzák, gyakran a klasszikus Fischer-Tropsch módszer alkalmazásával. Az eljárás eredményeképpen különböző gáz és folyékony halmazállapotú szénhidrogének maradnak, amelyeket az ipar alacsony kéntartalmú üzemanyagként használ.

„A végtermék vegyileg különbözik a normál üzemanyagoktól, például a benzintől, de mégis használható benzin és dízel üzemű motorokban, a már meglévő benzinkutakon kimérhető. A BtL üzemanyagok második generációs bioüzemanyagok. Ezt azt jelenti, hogy többféle nyersanyagból készíthető, mint a biodízel és a bioetanol. Használható például a nagy cellulóztartalmú biomassza, például a szalma és a fa is. Ezzel megnőhet a hektáronkénti üzemanyag-hozam. A zagy, hulladékfa, komposzt, természetes tejipari vagy faipari hulladék használata kevesebb problémát vet fel a táplálék- és takarmánynövények termesztésére használható termőterületek csökkenésével kapcsolatban.”

forrás: Wikipedia.de; 2014. június

Kapcsolattartó személy

 • Sales Office Hungary
 • LEWA NIKKISO Austria GmbH - Hungarian Representative
 • +36 23 880-975
 • info@lewa.hu

Keresse meg a megfelelő terméket a navigátorral!

Szivattyú navigátor

Ne maradjon le egy hírről sem. Iratkozzon fel hírlevelünkre.

Regisztráljon most!