Élelmiszer- és italgyártó ipar
Használjon LEWA szivattyúkat és rendszermegoldásokat élelmiszeripari és italgyártási homogenizálási folyamataihoz. Kérjen további információkat szakértőinktől!
További információ
A vajgyártási hozzávalók adagolásához a LEWA a következő megoldást ajánlja:
Hogyan történik a vaj előállítása, és milyen vajfajták léteznek?
A vaj pasztörizált tejszínből készül. Ehhez a tejet néhány másodperces centrifugálással lefölözik. Utána tejszínt pasztörizálják és kb. 20 órán keresztül tárolják azt. Ezután a verőfejből, dobból és zárt keverőből álló vajköpülő gépben végbemegy a köpülés, majd a vaj leválasztása és képlékeny alakítása. Ezt követően egy formázógép megformázza a vajat, majd az csomagolásra kerül. 1 kg vaj előállításához kb. 22 l tej szükséges. A vajgyártás melléktermékeként író keletkezik.
Különböző vajfajták léteznek:
A savanyított tejszínből köpült vaj előállításához a pasztörizált tejszínt tejsavkultúrákban előérlelik. Az ekkor létrejövő aromaanyagok friss, diószerű ízt kölcsönöznek a vajnak. A teavaj nem savanyított, friss tejszínből készül. Az enyhén savanyú vaj előállításához a teavajhoz a vajkészítést követően tejsavkoncentrátumot adnak.
Ezek a vajfajták kiegészítőleg tovább finomíthatók sóval. A feldolgozás során vagy granulált sót, vagy erős sóoldatot adnak a sózott vajhoz. Az ízek kiemelése mellett a só tartósítószerként is szolgál. A különlegesen könnyen kenhető vajfajták előállításához gyakran olajat adagolnak.