A különböző vajfajták előállításakor különösen fontos a mindenkori ízparaméterek pontos reprodukálása.

A könnyen kenhető vajak állandó minőségének biztosítása érdekében a hozzávalókat (pl. repceolaj, víz és sós páclé) - rugalmas módon és teljesen automatikusan - szivattyúkkal adagolják.

Mert a LEWA szivattyúk nemcsak a higiéniai igényeket elégítik ki, hanem ± 1% adagolási pontossággal is működnek. A termék kritikus tulajdonságai (pl. meghatározott finom sós íz) még akkor is pontosan reprodukálhatóak, ha egy berendezés hosszú éveken keresztül működik.

Könnyen kenhető vaj előállítása LEWA szivattyúkkal

A vajgyártási hozzávalók adagolásához a LEWA a következő megoldást ajánlja:

 • A LEWA jól bevált, élelmiszerrel való használatra alkalmas ecoflow rendszere, illetve alternatív megoldásként az egészségügyi kivitel garantálja a különböző fajtájú vajak állandóan azonos minőségét
 • Higiéniai és hatékonysági okokból a vajgyártás folyamata maximális mértékben automatizált. Mivel a LEWA szivattyúk a szabadalmaztatott M9 technológiának köszönhetően nagyon erősek, és megbízhatóan működnek a különböző üzemállapotokban, továbbá alig igényelnek karbantartást, ezért a technológiai folyamatot igen ritkán kell megszakítani. A meghibásodás valószínűsége rendkívül csekély.
 • Ha a membránt egyszer mégis ki kellene cserélni, akkor a karbantartás gyorsan és egyszerűen elvégezhető
 • A vajgyártásnál megszokott hosszú üzemidő mellett is a szivattyúk ± 1% adagolási pontosságot biztosítanak
 • A frekvenciaszabályozás, ill. az elektromos lökethossz-beállítás kombinációja révén a szivattyúk nagyon széles beállítási tartományban automatizálhatók, és nagyfokú rugalmassággal üzemeltethetők. Ezenkívül a többfejes szivattyútechnológia felhasználásával nagyon gazdaságosan összekapcsolhatók egymással különböző adagolási feladatok.
 • Mindegyik felhasznált anyag alkalmas élelmiszer kezelésére: a sós páclé szeleptömítésekre gyakorolt korróziós hatásának elkerülése érdekében speciális anyagokat (például Gylon®-t) használunk. A LEWA szivattyúmembránjainak anyagát, a speciális PTFE-t egy megbízható gyártó szállítja. A LEWA folyamatosan felügyeli az egész gyártást. Természetesen, a PTFE összeegyeztethető az élő szövettel.
 • A szivattyú belsejében lévő kevés holt tér és a sima nemesacél felületek 316/316L (1.4401/1.4404) lehetővé teszik a berendezés hatékony CIP tisztítását.

Megoldás

Hogyan történik a vaj előállítása, és milyen vajfajták léteznek?

A vaj pasztörizált tejszínből készül. Ehhez a tejet néhány másodperces centrifugálással lefölözik. Utána tejszínt pasztörizálják és kb. 20 órán keresztül tárolják azt. Ezután a verőfejből, dobból és zárt keverőből álló vajköpülő gépben végbemegy a köpülés, majd a vaj leválasztása és képlékeny alakítása. Ezt követően egy formázógép megformázza a vajat, majd az csomagolásra kerül. 1 kg vaj előállításához kb. 22 l tej szükséges. A vajgyártás melléktermékeként író keletkezik.

Különböző vajfajták léteznek:

A savanyított tejszínből köpült vaj előállításához a pasztörizált tejszínt tejsavkultúrákban előérlelik. Az ekkor létrejövő aromaanyagok friss, diószerű ízt kölcsönöznek a vajnak. A teavaj nem savanyított, friss tejszínből készül. Az enyhén savanyú vaj előállításához a teavajhoz a vajkészítést követően tejsavkoncentrátumot adnak.

Ezek a vajfajták kiegészítőleg tovább finomíthatók sóval. A feldolgozás során vagy granulált sót, vagy erős sóoldatot adnak a sózott vajhoz. Az ízek kiemelése mellett a só tartósítószerként is szolgál. A különlegesen könnyen kenhető vajfajták előállításához gyakran olajat adagolnak.

Háttérinformációk

Kapcsolattartó személy

 • Sales Office Hungary
 • LEWA NIKKISO Austria GmbH - Hungarian Representative
 • +36 23 880-975
 • info@lewa.hu

Keresse meg a megfelelő terméket a navigátorral!

Szivattyú navigátor

Ne maradjon le egy hírről sem. Iratkozzon fel hírlevelünkre.

Regisztráljon most!