Élelmiszer- és italgyártó ipar
Használjon LEWA szivattyúkat és rendszermegoldásokat élelmiszeripari és italgyártási homogenizálási folyamataihoz. Kérjen további információkat szakértőinktől!
További információ
A vevő igényeinek megfelelően kialakított nagy tisztaságú rendszerekkel a LEWA megoldásokat kínál a tejiparban jelentkező igényes feladatokhoz:
Miért kell homogenizálni a tejtermékeket?
A homogenizálás révén mechanikusan felaprításra kerülnek a tejben és az olajban lévő zsírgolyócskák. Ez megakadályozza a fölöződést
(a zsíros tejszín és a víz szétválását). A tej természetes zsírgolyócskáinak átmérője 10 - 30 µm; a homogenizálás révén a ráadott nyomástól függően 1 µm-nél kisebb érték biztosítható. Ehhez a tejet felmelegített állapotban (itt: 50 - 70 °C), nagy nyomás alatt átnyomatják egy homogenizáló szelepen. A homogenizálás szétrombolja a zsírgolyócskák eredeti vázát. A tejet csak pasztörizált állapotban szabad homogenizálni, máskülönben a lipáz aktiválódása miatt az erősen avas ízű lesz.
A csecsemőtápszer előállítása szempontjából a homogenizálásnak még nagyobb a jelentősége, mivel a tápszer a tejen és az olajokon kívül más adalékanyagokat is tartalmaz. Nem homogenizált folyadék porrá történő további feldolgozása esetén nagyon nehezen oldódó terméket kapnánk.
Forrás: Lebensministerium.at és Wikipedia.de