
Élelmiszer- és italgyártó ipar
Használjon LEWA szivattyúkat és rendszermegoldásokat élelmiszeripari és italgyártási homogenizálási folyamataihoz. Kérjen további információkat szakértőinktől!
További információ
A LEWA ecodos szivattyúk előnyei az ehető olajok finomításában:
A LEWA ecodos szivattyúk, az étkezési olajok gyártási rendszereiben kiemelkedő tulajdonságaik révén az egyéb szivattyúkat folyamatosan kiszorítják.
A LEWA egyike a higiéniailag kompatibilis szivattyúk és rendszerek gyártóinak, és ennek megfelelően tanúsított terméket kínál:
Folyamat leírása
A magvakból és termésekből történő olajgyártást sajtolással vagy kivonással végzik.
A külső hőhatás alkalmazása nélkül, sajtolással kivonható olajokat hidegen sajtolt olajoknak nevezik. Ez az olaj nem finomítható. Ezek az olajok szűrést és töltést követően használatra készen állnak.
Mindamellett minél magasabb a hőmérséklet, annál magasabb az olajhozam. Emiatt hő alkalmazásával sajtolnak.
A 100 °C feletti hőmérséklet alkalmazását „melegen sajtolásnak” nevezik. Az ily módon kivont nyersolajat mindenképpen finomítani kell.
Ez a kifejezés fizikai és kémiai folyamatok kombinációját jelöli, amelyekkel a nem kívánatos és környezettel kapcsolatos összetevőket távolítják el a nyersolajból, például:
A klasszikus finomítás alapvetően a következő műveleti lépésekből áll:
Emellett a klasszikus kémiai finomítás mellett, a fizikai finomítás is jelentős. Műszakilag összetettebb, de mindössze két kombinált folyamatlépésből áll, a gyantamentesítésből és az előderítésből vagy savtalanításból.
Legnagyobb előnye a kisebb környezetkárosító hatás és a finomítási veszteség csökkentése. Hátránya, hogy jelentősen fejlettebb gyantamentesítésre van szükség, az olaj típusától függően.
Lecitinmentesítés
A gyantamentesítés különleges formája a lecitin kivonása.
A lecitinmentesítést kizárólag speciális fajtájú olajoknál alkalmazzák, pl. a szójaolajnál, ahol a célzott feldolgozás nyereséges.
Gyantamentesítés
Hidratálható foszfatidok kicsapatása víz és hő hozzáadásával. A maradék, nem hidratálható foszfatidokat savak hozzáadásával oldják fel. A foszforsavat és az ecetsavat részesítik előnyben mint adalékanyagot. A körülbelül 90 °C-ra történő hevítéssel a fehérjéből és szénhidrátból álló vegyület, amely az olajat elhomályosítaná, lebomlik. A gyantátlanítás ülepítéssel vagy szeparálással fejeződik be.
Savtalanítás
Marószóda hozzáadásával eltávolítják a zsírsavakat, amelyek negatívan befolyásolják az ízt és az eltarthatóságot. A keletkező szappant leszívják, vagy centrifugákban távolítják el.
Derítés
Ebben a lépésben a színezőanyagot távolítják el, a hidroperoxidokkal és nehézfémekkel együtt.
Szagtalanítás (párologtatás)
A teljes folyamatban itt lép fel a legmagasabb hőmérséklet. Körülbelül 240 °C-on a kellemetlen szagok és ízek eltávoznak. Az illékony komponensek (többek között hexánnyomok) és növényvédőszerek szintén eltávoznak.